Västäräkkejä oli tänä aamuna pihalla kaksi, pariskunta. Nyt kesä voi alkaa!

Leikattiin eilen marjapensaat ja tänään siivoan vattupenkin eli otan vanhat vatunvarret pois. Sitten on vielä pellon ja nurmikon kalkitseminen. Vähän myöhemmin lannoitan marjapensaat.

Kukkapenkeistä krookukset ovat jo kukassa, loistavat keltaisina, sinisinä, valkoisina ja sinipunaisina. Ostin syksyllä muutamia erikoisempia, ruskean ja keltaisen kirjavia, krookuksia, saa nähdä tulevatko kukkimaan.

Viime yö oli pakkasyö, eilinen päivä tosi lämmin ja aurinkoinen. Jäät eivät ole vielä sulaneet merestä, rannat ovat kylläkin avoimet. Heti, kun jäät lähtevät laitamme verkot veteen, kuha ja ahven liikkuvat jäiden lähdön jälkeen noin viikon verran. Saaliina saa puolen vuoden kuha ja ahvenfileet.

Heikot jäät ovat peuroille ja hirville vaara, peuroja on pelastettu kaksi merestä jäiden keskeltä palokuntien avustuksella.  Se on rankkaa niin palomiehille kuin eläimillekin. Palomiehet menevät jäille, niin pitkälle kuin jää kantaa, kävellen, sitten uiden ja pientä lauttaa perässä vetäen. Kun köysi on saatu eläimen ympärille, se vedetään rannalla olijoiden avustuksella kelkan köydestä maihin miesten kanssa. Muutaman tunnin kuluttua eläin on jo levänneenä valmis lähtemään omille teilleen.

Pakkasesta on kohta marjat syöty, joka aamu turkinpoikajugurttia, marjoja, kanelia ja hunajaa, siinä oiva aamupala. Kanelia teelusikallinen päivässä alentaa verensokeria, jos se on korkealla.

Tomaatin ja kurkun siemenet on pantu itämään, muutamia perennan siemeniä myös. Aikainen peruna nostetaan itämään tänään tai huomenna kellarista lämpimään.

Lainakoira jahtaa hiiriä, kaivelee kivien reunat puhtaiksi, tulee illalla käpälät mustina ja väsyneenä sisään, syö ja nukkuu, jahtaa unissaankin jotain, sellainen ajokuningas se on.

Kevätkonsertti on voimallista, kurjet huutavat jo aamuvarhaisella lähipellolla, hanhet kaakattavat ja peipposet ja murstarastaat laulelevat.  Talitiaiset puhdistavat talonseinämiä yön jälkeen, tokkuraiset kärpäset, jotka ovat yöpyneet seinien raoissa saavat lähtimet.  Muutamia nokkosperhosia ja yöperhosia on lennellyt.

Pikkuhaukat ovat palanneet muuttolintujen myötä ja metsästävät saalista.

Talvi kului loppujen lopuksi aika nopeasti, lunta oli tarpeeksi.  Maa ei ehtinyt routaantua kunnolla, kun lumi tuli.  Metsäkoneilla on ollut vaikeuksia, kun maa pettää koneiden alla. Tulvia ei ole vielä ollut ja tiekin on kohta kunnossa, muutama rumpu pitää asentaa, kun vanhat betonirummut ovat roudan nostamina irronneet liitoksistaan ja tien pinta romahtanut.

Tänäänkin tulee aurinkoinen päivä, tiistaille lupailtiin säätiedotuksessa sadetta. Hyvä niin!